ISSN 1458-8439

Juomavisa vko 24/ 2020

Näytä vastaukset 8.6.2020
 1. Alkon kuvaus tästä vakiovalikoiman juomasta kuuluu: Meripihkankeltainen, japaninaprikoosinen, sitruksinen, kevyen karvasmantelinen, hennon maraschinokirsikkainen, vivahteikas. Takaetiketin kuvaus pullon sisällöstä kuuluu englanniksi: Rounded, rich and savory with taste of almond, marzipan and refreshing citric flavor. Nautiskelija kuvaa juoman olemuksen dominoivan karvasmanteliöljymäiseksi (eli keinotekoiseksi) ja vihreän kirpeäksi pelastavalla makealla imelyydellä. Mistä likööristä on kyse?

  Japanilaisesta Ume-hedelmän Umeshu-likööristä. Ume on suomeksi japaninaprikoosi, jota nimeä myös Alko käyttää liköörin aromeja kuvatessaan (kehäpäätelmän tyylisesti). Umeshu-likööri valmistetaan raaoista hedelmistä. Kyseinen likööri on puolen litran pullossa 22,60 euron hintaan myytävä Ninki Umeshu, jonka etanolipitoisuus on 18 % ja sokeri 270 g/l.
 2. Mistä juomaryhmästä tilastosuomalainen sai eniten etanolia eli puhdasta alkoholia vuonna 2019: Väkevistä juomista eli tisleistä, miedoista viineistä vai oluesta?

  Oluesta, joista tilastosuomalainen sai vuotuisesta etanolistaan lähes puolet eli 47,5 %, toiseksi eniten väkevistä 20,7 % ja kolmantena olivat miedot viinit 19,4 prosentin etanolin saamisosuudella.
 3. . Kumpi mietojen juomien (olut, siideri ja juomasekoitukset) ryhmästä on hyötynyt vuoden 2018 alkoholilainsäädännössä muutoksesta: väkevät miedot eli yli 4,7 prosenttiset vai alle 4,8 prosenttiset eli vanhan lainsäädännön keskiolut-väkevyyden mukaiset miedot juomat?

  THL:n luokituksen mukaiset väkevät miedot juomat. Vuonna 2019 väkevien mietojen juomien osuus koko juomaryhmän etanolimyynnistä oli 25 prosenttiyksikköä eli neljännes kun vuonna 2018 se oli reilu viidennes, tarkemmin 21 prosenttiyksikköä. Tässä ryhmässä keskioluen etanoliosuus laski vuonna 2019 edellisvuoteen verrattuna 2 prosenttiyksikköä kun väkevien oluiden (yli 4,7 tilavuusprosenttia) markkinaosuus nousi 1,8 prosenttiyksikköä.
 4. Mitä juomatyyppiä myydään (Alkossa) valmistajan nimillä tai tavaramerkeillä O.P. Anderson, Bivrost, Gammel Opland ja Helbing?

  Akvaviittia eli maustettua viinaa. Alkon juomien tuoteryhmä on nimeltä Ginit ja muut viinat. O.P. Anderson on valtionyhtiö Altian tuotemerkki.
 5. Mikä seuraavista ei ole (Alkossa myynnissä oleva) konjakkimerkki: Concorde, Dupuy, Hardy, vai Meukow?

  Norjan Arcuksen brandymerkki Concorde.
 6. Mihin juomaan liittyy lajike nimeltä Nelson Sauvin?

  Olueen. Nelson Sauvin on uusiseelantilainen aromikas humalalajike, joka nimen on tarkoitus herättää assosiaatioita Sauvignon Blanc –viineihin.
 

© 2002-2020 JWJ-Nautiskelija Oy. Tietosuojaperiaatteet ja toimituspolitiikka. Tietojen kopioiminen ja julkaiseminen on tekijänoikeuslain mukaisella tavalla kielletty. Viinien hintatiedot ovat hankinta- tai arviointihetken hintoja, eikä niitä päivitetä. Katso Nautiskelijan tilaajaperusteisen viinitietosivuston esittely. Nautiskelijan viinitiedon sivusto hyödyntää evästeitä ja sivustoa selaamalla hyväksyt evästeiden käytön.