ISSN 1458-8439

Juomavisa vko 20/ 2020

Näytä vastaukset 11.5.2020
 1. Kuluvalla vuosituhannella vuodesta 2000 vuoteen 2018 Suomen tilastoidun alkoholinkulutuksen (anniskelu- ja vähittäismyynnin) reaalihinta nousi 7,9 %. Mutta kumman tarjontaryhmän (anniskelu- vai vähittäismyynti) reaalihinta nousi lähes kolmanneksen, tarkemmin 29,8 %?

  Anniskelussa alkoholin reaalihinta nousi 29,8 %. Vähittäismyynnissä alkoholijuomien reaalihintataso puolestaan laski vastaavalla ajanjaksolla 4,1 %. Nimellishinnoilla vähittäismyynnin alkoholin hinta puolestaan noussut vastaavana ajankohtana viidenneksen, tarkemmin 24,4 % kun ravintoloiden tarjoilun nimellishinnat ovat vastaavasti nousseet 68,4 %. (Nautiskelija haluaa lisätä tähän kommenttina, ettei ole ihme miksi kapakoita on pukannut kuin ”sieniä sateella”.) (Lähde THL Tilastoraportti 36/2019: Alkoholijuomien hintakehitys 2018.)
 2. Missä Cognacin alkuperämerkinnän maaperässä on korkein kalkkipitoisuus eli se tuottaa kaikkein hienostuneimpia, konsentroituneimpia ja raikkaimpia konjakkeja: Grande Champagne: Borderies vai Fins Bois?

  Cognacin ydinalue eli Grande Champagne.
 3. Minkälaista juomaa myydään (Alkon valikoimassa) merkeillä Beehive, Concorde, Courriere ja Tronnes?

  Rypäleviinitislettä eli brandyä.
 4. Kun portugalilaisen viinin etiketistä löytyy garrafas-sana numeroiden jälkeen, jotka voivat olla vaikka välillä 1000-30000 sekä myös niitä vähemmän tai enemmän, mihin portugalin sana garrafa viittaa?

  Pullojen lukumäärään. Termi ilmoittaa kuinka monta pulloa kyseistä viiniä on tuotettu.
 5. Mikä seuraavista Luoteis-Iberian lajikkeista ei kuulu joukkoon: Albariño, Alvarelhão vai Alvarinho?

  Tumma Alvarelhão. Vaaleat Albariño ja Alvarinho ovat sama lajike. Tumma ja vaalea lajike eivät ole sukua toisilleen.
 6. Erittäin harvoissa siis erittäin pienen vähemmistön viineissä etiketti saattaa ilmoittaa englanninkielisen termin (maasta riippumatta) "Wild Ferment(ed". Mitä kyseinen termi tarkoittaa tuotantoteknisesti?

  Termi wild ferment(ed) tarkoittaa, että rypälemehuun ei ole lisätty viljeltyjä hiivoja. Kuinka paljon villihiivoja on käytetty eri säiliöissä ja mikä on niiden suhde, on kuluttajille oletusarvoisesti salaista tietoa.
 

© 2002-2020 JWJ-Nautiskelija Oy. Tietosuojaperiaatteet ja toimituspolitiikka. Tietojen kopioiminen ja julkaiseminen on tekijänoikeuslain mukaisella tavalla kielletty. Viinien hintatiedot ovat hankinta- tai arviointihetken hintoja, eikä niitä päivitetä. Katso Nautiskelijan tilaajaperusteisen viinitietosivuston esittely. Nautiskelijan viinitiedon sivusto hyödyntää evästeitä ja sivustoa selaamalla hyväksyt evästeiden käytön.