ISSN 1458-8439

Juomavisa vko 13/ 2020

Näytä vastaukset 23.3.2020
 1. Mikä yhdistää Cognacin ydinalueen alkuperämerkintöjä: Fine Champagne, Grande Champagne ja Petite Champagne?

  Grande ja Petite Champagne ovat itsenäisiä alueita (cru). Fine Champagne tarkoittaa, että tisleestä vähintään puolet on Grande Champagnea ja loput Petit Champagnea.
 2. Mihin juomaan liittyvät AOP-alkuperämerkinnät: Borderies, Fins Bois, Bons Bois ja Bois Ordinaires?

  Konjakkiin. Nämä alkuperämerkinnät tuottavat lähinnä volyymikonjakkeja, joten ne ovat harvinaisia etiketissä, jossa alkuperä on yleensä pelkkä Cognac.
 3. Mitä eroa on lyhenteillä CVNE ja Cune?

  CVNE on Riojan suurtuottaja Compania Vinicola del Norte España lyhenne ja yleisemmin tunnettu nimi. Cune on puolestaan yhtiön edullisimpien ja periaatteessa helposti lähestyttävien viinien tuotelinja.
 4. Millä seuraavista eri maiden Reserva/Reserve-merkinnöistä on juridista merkitystä eli niitä pitää kypsyy alkuperämerkinnän normaaliviinejä pidempään?

  Aconcagua Reserva, Alsace Reserve, Crozes-Hermitage Reserve vai Penedes Reserva? Espanjalaisessa Penedes Reserva –viineissä, kuten muissakin espanjalaisissa Riserva-viineissä. Ranskassa ja Chilessä termi ei kuulu juridisesti määriteltyihin eli tuottaja saa käyttää termiä oman harkintansa mukaan ilman ulkopuolisia velvoitteita.
 5. Mikä seuraavista ginimerkeistä ei ole suomalainen: Finsbury, Tuori, Silver Dry vai Juniper?

  Englantilainen Finsbury.
 6. Alkoholilain uudistuksen myötä vuonna 2018 anniskelun jatkoaikalupien (klo. 1:30 jälkeen) tarveharkinta poistui. Kuinka suuri osa vuoden 2019 anniskeluluvan haltijoista (eli käytännössä ravintoloista) oli hakenut jatkoaikalupaa. 18 %, 38 % vai 58 %?

  18 %. Vuoden 2019 lopussa anniskelun jatkoaikalupia oli 1715 kappaletta, kun anniskelulupia oli Manner-Suomessa 9496 kappaletta. Kovin suuri houkutus ravintolayrittäjillä ei siis ole ollut aamuyön tarjoiluun. (Lähde Valvira)
 

© 2002-2020 JWJ-Nautiskelija Oy. Tietosuojaperiaatteet ja toimituspolitiikka. Tietojen kopioiminen ja julkaiseminen on tekijänoikeuslain mukaisella tavalla kielletty. Viinien hintatiedot ovat hankinta- tai arviointihetken hintoja, eikä niitä päivitetä. Katso Nautiskelijan tilaajaperusteisen viinitietosivuston esittely. Nautiskelijan viinitiedon sivusto hyödyntää evästeitä ja sivustoa selaamalla hyväksyt evästeiden käytön.