ISSN 1458-8439

Juomavisa vko 43/ 2019

Näytä vastaukset 21.10.2019
 1. Miksi direktiivin mukaan viinissä pitää olla varoitus sen sisältämästä rikistä, vaikka tuotantoprosessissa siihen ei olisikaan lisätty rikkiyhdisteitä?

  Rypäleissä on luontaisesti rikkiä, tosin ei viinin turvallisen pöpöttömän säilymisen kannalta riittävästi. Kaikista herkimmät rikkiallergikot saavat oireita pelkistä viinin luontaisista rikkiyhdisteistä. Rikkiallergikkojen vuoksi viinipakkauksissa pitää olla varoitus sen sisältämästä rikistä.
 2. Tuottajien pitää nykyisin verifioida laatu lopulliselle kuluttajalle sitten, että erätunnuksen perusteella valmistusprosessin ja siten tuottajana omavalvonnan asianmukaisuus pystytään (ongelmatapauksissa) jälkikäteen verifioimaan. Miksi erätunnuksen löytäminen on edelleen monien tuottajien tuotteissa vaikeaa, etenkin samppanjoissa ja muissa vastaavissa elitismillä markkinoiduissa viineissä?

  Erätunnuksen pitää olla tuotteessa mutta se voidaan kätkeä niin, että sitä ei pysty löytämään ilman tietoa sen paikasta sekä oikeasta valaistuskulmasta. Erätunnuksen löytämisen vaikeuttamisen tarkoituksena on se, että koska tuottajat omasta mielestään tekevät vuosikerrattomissa ja myös vuosikerrallisissa viineissä ainutlaatuisen vakaita tuotteita, niin kuluttajalla ei ole mitään tarvetta löytää tuotantoerän yksilöivää tunnusta.
 3. Mikä seuraavista ensikirjaimista tehtyjen lyhenteiden takana olevista lyhenteistä ei ole portugalilainen vaan espanjalainen: TB, TN, TR vai TNM?

  Espanjalainen Tempranillo alias Tinta Roriz. TB on Tinta Barocca, TN Touriga Nacional ja TNM Tinta Negra Mole alias Negramoll.
 4. Mikä maineikas rypäle kätkeytyy seuraavien synonyymien taakse: Tinta de Toro, Tinto del Pais ja Tinto Fino ja Ull de Llebre?

  Tempranillo.
 5. Etelä-Australian osavaltion pääkaupunki on Adelaide ja viinialueen nimi Adelaide Hills. Kun viinin viinin alueeksi on ilmoitettu Adelaida, mistä maasta se peräisin?

  Yhdysvaltain Kaliforniasta. Adelaida on vasta kuluvan vuosikymmenen AVA-alue. Adelaidan sijainti on Central Coast/ San Louis Obispo/ Paso Robles/ Adelaida district. Aikaisemmin alueen viinien luokitus oli siis Paso Robles. Alkon tilausvalikoimasa aluetta edustajan kovasti suomamalaiselta nimeltä vaikuttava Kukkula.
 6. Kun Quintete eli Viisikko-nimellä myytävän 15 euron viinin nimi viittaa käytettyjen rypäleiden lukumäärään ja lajikkeet ovat Cabernet Franc, Syrah, Malbec, Merlot ja Pinot Noir, mistä maasta viini on todennäköisimmin peräisin?

  alkuperämerkintäsäädökset. Kyseinen viini on peräisin pohjoisen Casablancasta eli suhteellisen uudelta viininviljelyalueelta.
 

© 2002-2020 JWJ-Nautiskelija Oy. Tietosuojaperiaatteet ja toimituspolitiikka. Tietojen kopioiminen ja julkaiseminen on tekijänoikeuslain mukaisella tavalla kielletty. Viinien hintatiedot ovat hankinta- tai arviointihetken hintoja, eikä niitä päivitetä. Katso Nautiskelijan tilaajaperusteisen viinitietosivuston esittely. Nautiskelijan viinitiedon sivusto hyödyntää evästeitä ja sivustoa selaamalla hyväksyt evästeiden käytön.