Nykyisin huippulaadun potentiaalia omaavat viinit ovat ostettaessa pääsääntöisesti liian nuoria, tosin yleensä viinit ovat heti markkinoille yleensä nuoruuden hedelmäpommin tyylisellä tilassa. Yleensä viinin särmät hioutuvat ja aromit kehittyvät vuoden parin varastoinnilla. Erittäin hyvissä punaviineissä kolmen neljän vuoden varastointi tuo potentiaalin viimeistään esille. Viinin varastoinnin termejä ovat myös kypsentäminen ja SÄILYTTÄMINEN.

Nautiskelijan merkintä VARASTOVIINI tai KELLARIVIINI tarkoittaa vähintään viiden tai lähes kymmenen vuoden ja mahdollisesti pitempään säilytykseen soveltuvaa viiniä, ilman liiallista epävarmuutta viinin tulevasta kunnosta. EPÄVARMUUS ja sen sietokyky sekä odotuksiin nähden väistämättömät pettymykset ovat luonnollinen osa laatuviinejä sekä etenkin huippuviinejä.

VANHOJEN VIINIEN YSTÄVÄlle ja friikeille varastoitavuus on huomattavasti Nautiskelijan suosituksia pitempi. Viini ei pilaannu eli muutu terveydelle vaaralliseksi muiden elintarvikkeiden tyylisesti.

Varastoviinin luokituksen edellytyksenä on viinin kyky kehittää uusia pullokypsytyksen aromeja varastoinnin aikana, tai esimerkiksi nuoruuden jäädessä taakse odottaa seestymistä sulkeutuneen vaiheen jälkeen.

Nautiskelijan viiniteorian mukaan huippuviinissä pitää olla maksimaalinen voimakkuus ja hedelmäisyys sekä selvästi tanniineja, mutta nämä ominaisuudet vähenevät säilytyksellä ja samalla aromien vaativuus lisääntyy. Kehityksellisesti vanha ja TÄYDELLINEN (vähintään 95 pistettä) mieto kuiva viini on lähes mahdoton, etenkin viime vuosikymmenten kohonneilla hehtaarisadoilla. Väkevissä viineissä sokerin ja etanolin säilytysvaikutuksen vuoksi täydellisyyden saavuttaminen - etenkin nautittavuudessa - on todennäköisintä. Nautiskelijalla 92-94 nautittavuuspistettä tai peruspistettä ovat tosin huippukovat ja monet antaisivat näille viineille viitisen pistettä enemmän eli täydellisen tai klassikon reittauksen.

Henkilöt, jotka painottavat enemmän vanhojen huippuviinien huippupitkää jälkimakua huippusävykkäillä, maaperävetoisilla ja tertiaarisilla aromeilla, kalibroivat Nautiskelijan potentiaaliset pisteet (PP) sekä vanhojen viinien pisteet reilusti ylöspäin. Nautiskelija ei anna erittäin vanhalle viinille - valtaosasta viinivaikuttajia poiketen - pelkän säilytyksen, harvinaisuuden, korkean hinnan tai vaikean saatavuuden perusteella lisäpisteitä eikä muuta arviointikriteerejä.