Nautiskelijan juomien kehitysaste on nuorimmasta vanhimpaan KEHITTYMÄTÖN, hieman kehittynyt, MELKO KEHITTYNYT, kehittynyt ja PITKÄLLE KEHITTYNYT. Kehittymätön-sanan synonyymi on tuore tai NUORI. Kehittyneestä viinistä käytetään monissa yhteyksissä myös termiä kypsä, jolloin kehitysakselin ääripäät olisivat TUORE ja kypsä.

Suurin merkitys on kehitysasteella on aromien tyylille ja siten viinin optimaaliselle käyttötarkoitukselle. Kehittyneessä viinissä nuoren viinit selvän hedelmäiset ja yksiulotteiset tammiset aromit ovat yleensä lisäsävyjä. Ikä puolestaan lisää vaikeita aromeja ja Nautiskelijan luokitus siirtyy asiantuntijan viiniksi. (Melko) kehittyneet viinit ovat yleensä hieman kehittyneitä viinejä ruokaystävällisempiä. Pitkälle kehittynyt viini on reilu reilusti ehtoopuolella ja yleensä "jäseniä" on jo haudassa. Luokittelu on tällöin pääsääntöisesti erityisasiantuntijalle.

Pitkälle kehittyneestä viinistä käytetään myös monesti englanninkielisten käyttämää termiä kypsä (mature). Sekaannusten välttämiseksi Nautiskelija ei käytä kypsä-sanaa tarkoittamassa pullovarastoinnin tuomia tertiaarisia aromeja. Pitkälle kehittynyt viini on aina vanhaa vaikka ikä voi vaihdella parista vuodesta sataan vuoteen ikääntymispotentiaalista riippuen. Pitkälle kehittyneen viinin potentiaali on täysin realisoitunut ja viini on yleensä elämänsä ehtoopuolella Nautiskelijan mittapuulla, mutta vanhojen viinien friikeille vielä hyvin säilytettävissä.

Vrt. kypsä-sanan merkitys.