Nautiskelijan juomien kehitysaste on nuorimmasta vanhimpaan
KEHITTYMÄTÖN, hieman kehittynyt,
MELKO KEHITTYNYT, kehittynyt ja
PITKÄLLE KEHITTYNYT. Kehittymätön-sanan synonyymi on tuore tai
NUORI. Kehittyneestä viinistä käytetään monissa yhteyksissä myös termiä kypsä, jolloin kehitysakselin ääripäät olisivat
TUORE ja kypsä.
Suurin merkitys on kehitysasteella on
aromien tyylille ja siten viinin optimaaliselle käyttötarkoitukselle. Kehittyneessä viinissä nuoren viinit selvän hedelmäiset ja yksiulotteiset tammiset aromit ovat yleensä lisäsävyjä. Ikä puolestaan lisää vaikeita aromeja ja Nautiskelijan luokitus siirtyy asiantuntijan viiniksi. (Melko) kehittyneet viinit ovat yleensä hieman kehittyneitä viinejä ruokaystävällisempiä. Pitkälle kehittynyt viini on reilu reilusti ehtoopuolella ja yleensä "jäseniä" on jo haudassa. Luokittelu on tällöin pääsääntöisesti erityisasiantuntijalle.
Pitkälle kehittyneestä viinistä käytetään myös monesti englanninkielisten käyttämää termiä kypsä (mature). Sekaannusten välttämiseksi Nautiskelija ei käytä kypsä-sanaa tarkoittamassa pullovarastoinnin tuomia
tertiaarisia aromeja. Pitkälle kehittynyt viini on aina vanhaa vaikka ikä voi vaihdella parista vuodesta sataan vuoteen ikääntymispotentiaalista riippuen. Pitkälle kehittyneen viinin potentiaali on täysin realisoitunut ja viini on yleensä elämänsä ehtoopuolella Nautiskelijan mittapuulla, mutta vanhojen viinien
friikeille vielä hyvin säilytettävissä.
Vrt.
kypsä-sanan merkitys.