Nautiskelija painottaa juomissa aromeja. Niitä kuvailevat poimitaan termit normaalista elinympäristöstä ASSOSIAATIOina tai suomennettuna mielleyhtyminä. Sävykkäät aromit ovat Nautiskelijalle yksittäisesti tärkein laatuviinin lisäarvo muihin juomiin verrattuna. Myös muihin viinin ominaisuuksiin liittyy assosiaatioita, joista vihreys on etenkin ei-kypsiä kuvaavien ja katkeroaineisten tanniininen ominaisuus.

Kuvailut ovat kuitenkin yksilökohtaisia, joten juomamaailmassa kannattaa (muistamisen ja tunnistamisen helpottamiseksi) kehittää omat assosiaatiot sekä ymmärtää muiden henkilöiden mielleyhtymien merkitys, tarkoitus ja suhde omiin assosiaatioihin. Rypäleiden tunnistamisessa aromiassosiaatiot ovat tärkein yksittäinen johtolanka.

Aromiassosiaatioissa tärkeitä ovat harjaantuminen ja viinin antamat ennakkotiedot sekä huipputärkeää lasin muoto sekä etenkin viinin määrän ja lasin tilaavuuden suhde. Mikäli (vähintään) kolmen desin lasissa seisotetaan viisi senttilitraa maisteluviiniä, jota välillä maistetaan, oksidoituvat ja haihtuvat aromit nopeasti pois ja yleensä muuttuvat kasvimaailman suuntaan. Juuri avatusta pullosta maistettaessa assosiaatiot poikkeavat vastaavasta optimaalisesti hapetetusta viinistä.