Juomien ja muiden nesteiden makuaistimus voidaan jakaa ALKUMAKUun, KESKIMAKUun sekä JÄLKIMAKUun. Kiinteiden aineiden suhteen keskimaku on vaikeampi asia, mutta kaikissa syötävissä aineissa, ja etenkin huippulaadukkaissa, pitää olla yksiselitteisesti voimakas ja Nautiskelijan kuvauksella LOPUTON jälkimaku. Jälkimaun pituus ja sen muut aistimukset vaihtelevat henkilöittäin, joten suhteellinen pituus on tärkeää vertailtavuuden kannalta. Jälkimaun löytäminen ja painottaminen on tyypillinen viiniharrastajien piirre ja puolestaan monille viineihin ja voimakkaisiin ruokiin tottumattomalle vieras ominaisuus. Mikään syötävä aine ei ole kiitettävän laadukas, jos jälkimaku ei ole huippuvoimakas ja huippupitkä eli loputon Nautiskelijan kuvainnollisella mittapuulla. Nautiskelija käyttää loputon-sanaa, koska muihin elintarvikkeisiin verrattuna huippuviinin jälkimaku on ainutlaatuisen pitkä ja etenkin sävykäs. Jälkimaun suuntuntuma, hapot ja tanniinit kestävät monesti paljon pitempään kuin aistittavat aromit ja hedelmäisyys, joten tämä tekee myös pituuden määrittämisen (voimakkuuden ohella) yksilökohtaiseksi. Edellä kuvattua dilemmaa, että väljällä määritelmällä jälkimaku voisi olla loputon vaikka ei tosin voimakas, Nautiskelija käyttää lisämääreenä positiivista ilmausta KESTÄVÄ JÄLKIMAKU. periaatteessa suuntuntuma kestää, mutta identifioitavat piirteet ovat niukempia, tosin riittävästi löydettävissä. Ruoan kanssa kestävä jälkimaku ei kuitenkaan aina riitä, koska ruoka neutraloi viiniä. Katso myös Nautiskelijan täyteläisyyden eli suuntuntuman määrittely.