Normaali käytännössä globaalisti hyväksytty (laatu)viinipullon koko on 75 senttilitraa. Väkevissä juomissa peruspullon koko on kuitenkin 70 senttilitraa. Näitä käytetään perusmittana ja siten magnum on kaksi pulloa eli 150 senttilitraa ja puolikkaan pullo 37,5 cl (tisleissä 35 cl) ja kolmannespullo 25 cl. Pikkolo on neljännespullo, 18,75 cl, tai pyöristettynä 20 cl. Monesti kolmen litran viinipullosta käytetään koon suhteen nimitystä tuplamagnum.

Nykyisellä kotitalouden ja (ravintola)seurueen koolla hyödyllinen koko olisi 50 senttilitran viinipullo, mutta viinivalmistajat ovat haluttomia poikkeamaan vakiintuneesta pullokoosta ja jo puolikkaan koot ovat harvinaisia. Yleensä isoa pulloa suositaan pitkään varastoitavissa viineissä, koska viinit kehittyvät niissä hitaammin (nykykäsityksen mukaan) pienemmän happi-nestesuhteen vuoksi.

Etenkin Ranskan Bordeaux´n, Burgundin ja Champagnen viineissä suuret koot ovat olleet keräilijöiden suosiossa, joten niille on annettu omia nimiä, jotka tosin ovat osittain eri alueilla eri kokoisia. Ylisuurissa samppanjapulloissa on erityinen viehätyksensä. Niiden nimet on poimittu Vanhan Testamentin ilmoittamista, nykytietämyksen mukaan mahdottoman, pitkään eläneistä henkilöistä.

Vakiintumattoman nimeämisen vuoksi pelkän nimen perusteella ei kannata ilman tilavuuden tarkastamista olla varma pullon todellisesta vetoisuudesta. Myös Ranskan ulkopuoliset tuottajat käyttävät näitä nimiä ja muita välikokoja on myös käytössä. Pullokoon alapäässä koot vaihtuvat yleensä kahden pullon eli 1,5 litran välein ja yläpäässä neljän pullon eli kolmen litran välein.



Pullokokojen nimityksiä
TILAVUUS l. (pulloa) NIMI Bordeaux NIMI Burgundi/Champagne
1,5 (2) magnum magnum
2,25 Marie-Jeanne tuntematon
3 tuplamagnum JEROBEAM
4,5 (6) JEROBEAM Rehobeam
6 IMPERIAL METUSALEM
9 (12) tuntematon SALMANASSAR
12 tuntematon BALTHASAR
15 (20) tuntematon NEBUKADNESSAR

Nykyisin pullokoot ovat käytännössä vakioitu (ja lain mukaan tilavuus pitää joka tapauksessa ilmoittaa), vaikka pullon muodon suhteen saattaa olla paikallisia tapoja tai määräyksiä. Perinteisesti Bordeaux´n viineihin on yhdistetty jyrkkähartiainen suora viinipullo ja Burgundin viineihin loivahartiainen asteittaisesti kapeneva, suhteellisen leveä pullo. Monesti muut tuottajat ovat pullottaneet tanniiniset ja pitkäaikaissäilytykseen soveltuvat viinit Bordeaux-pulloihin ja pehmeämmät, nuorena juotavat Burgundin mallisiin pulloihin.

Bordeaux-pullosta näkee myös helpommin haihtuneen viinin eli nestevajeen määrän (ullage). Alsacen viinit sekä monet saksalaiset viinit pullotetaan puolestaan korkeisiin ja kapeisiin, vähitellen suippeneviin pulloihin, josta käytetään ranskalaista nimitystä flûte. Saksan Frankenin pullon muoto on puolestaan litteä ja leveä ja nimeltään BOCKSBEUTEL, "pukin kivespussi". Tähän pulloon pullotettujen Frankenin viinien markkina-arvoa monissa maissa tosin vähentää, että portugalilainen volyymiviini Mateus pullotetaan samaan pullomalliin.

Arv